Ekoloģiski tīras tējas

Veikalu plaukti ar pārpildīti ar skaistām “dabīgo“ tēju paciņām, kuru krāsainie uzraksti liecina, ka to pagatavošanai ir izmantotas augstvērtīgas zāļu, ziedu un augļu sastāvdaļas. Bet, tajā brīdī, kad mēs sīkā  sākam pētīt “dabīgās tējas” sastāvu, tad izrādās, ka tajā ietilpst visdažādākie aromatizētāji un krāsvielas (ar pilnu šo vielu sarakstu iespējam iepazīties te) un bieži vien tās nav dabīgās izcelsmes.

Ieraugot savā tējas krūzē, košu šķidrumu, mēs bieži vien uzskatām, ka tas ir izveidojies pateicoties dabīgajām sastāvdaļām, bet realitāte ir gluži pretēja, tās ir pārtikas krāsvielas. Lai tējas uzglabātos ilgāk, tām tiek pievienoti konservanti, kuru nelabvēlīgi iespaido organismu. Rezultātā, mēs no tējas iegūstam nevis labumu, bet ļaunumu.

Bet cilvēkiem, kuri ir nolēmuši pievērsties veselīgam dzīves veidam, lietot tikai ekoloģiski tīrus produktus, saudzēt mūsu planētas ekoloģisko sistēmu, tādas tējas kvalitāte, noteikti nebūs pa prātam. Ja jūs piederat pie kategorijas cilvēkiem, tad mēs jums iesakām iegādāties ekoloģiski tīrās zāļu tējas, vai vēl labāk, sagatavot tās pašiem.

Zāļu tējas ir ne tikai noderīgs un garšīgs dzēriens, tām piemīt ļoti daudz ārstniecisku īpašību. Ziemā, tās ir spējīgas sasildīt, vasarā veldzēt slāpes, tās var uzmundrināt un nomierināt, viss ir atkarīgs no tā, kādas zāles jūs izvēlēsieties. Atšķirībā no melnās un zaļās tējas, par kafiju nemaz nerunājot, zāļu tējas neatstāj kaitīgu ietekmi uz centrālo nervu sistēmu, neizraisa atkarību un netraucē vitamīnu uzsūkšanos. Tieši otrādi, jūs varat pagatavot sev tādu zāļu tēju, kura palīdzēs jums aizpildīt vitamīnu trūkumu.

Vēl viena zāļu tēju priekšrocībā, tās ir ļoti daudzveidīgas. Katrs var izvēlēties dzert tādu zāļu tēju, kura atbilst gan viņa garšas izjūtām, gan arī viņa garastāvoklim. Svarīgi ir tikai zināt, kādas īpašības piemīt katram augam un katrai tā daļai – saknēm, lapām un ziediem. Ja tādas zināšanas ir, tad jūs varēsiet gūt maksimāli daudz labuma no aromātiskā, garšīgā un dabīgā dzēriena.

Ja jūs esat iegādājies ekoloģiski tīru tēju vai arī parūpējies un pats to savācis, tad ar to vien, garšīgas tējas pagatavošanai būs par maz. Nepieciešams ir zināt, kā pareizi pagatavot zāļu tēju, kaut gan jāsaka, ka arī “nepareizi” pagatavota zāļu tēja ir ļoti garšīga, tikai tajā var būt mazāk noderīgo un organismam nepieciešamo vielu.

Lai pagatavotu garšīgu un vērtīgu zāļu tēju var iegādāties tējkannu ar sietiņu. Sietiņā jūs ievietojat visas sastāvdaļas (saknītes, ziedus, lapas), kuras jums tajā brīdī gribas un aplejat ar verdošu ūdeni. Gaidāt dažas minūtes, tad lejat krūzīte, ļaujat mazliet atdzist un tad dzerat.

Tējas gatavošanu var iedalīt 3 paņēmienos:

Pirmais paņēmiens – jūs aplejat tēju ar verdošu ūdeni un ļaujat tai dažās minūtes ievilkties. Izmantojot šo paņēmienu var gatavot lielāko vairumu zāļu tēju, šis paņēmiens ir universāls. Proporcijas ir atkarīgas no jūsu garšas izjūtas, piemēram, 200 ml verdoša ūdens un 1 ēdamkarote drogu (ziedu, sēklu, sakņu, lapu, u. t.). ļaujam tējai ievilkties 2 – 10 minūtes, atkarībā no tējas sastāva. Ja sastāvā ir cietas lapas vai sēklas, ļaujam ievilkties 5 minūtes, ja saknes un mizas, tad 10 minūtes, bet ja smalkas ziedlapiņas, tad pietiks ar 2 minūtēm.

Otrais paņēmiens – zāļu tējas pagatavošana ūdens peldē. Šis paņēmiens der tējas pagatavošanai no ziediem, lapām, stiebriem un sēklām. Krūzē ielej istabas temperatūras ūdeni ieber zāļu tēju, tad krūzi apsedz ar vāciņu un liek katlā ar ūdeni. Gaida kamēr ūdens uzvārīsies un turpina vārīt vēl 15 minūtes, ik pa brīdim apmaisot. Ūdens temperatūra, kurš atrodas apkārt krūzei nedrīkst būt augstāka par 100 grādiem. Tad tējai ļauj ievilkties vēl 45 minūtes. Aptuvenās proporcijas 1:10.

3. paņēmiens – novārījuma pagatavošana ūdens peldē. Šis paņēmiens ir paredzēts sakņu, mizu vai cietu lapu tējas pagatavošanai, piemēram, eikalipta vai brūkleņu lapu. Visu dara tieši tāpat kā aprakstīts iepriekš, tikai vāra nevis 15, bet 30 minūtes un tikai pēc tam izkāš caur divkārši saliktu marli. Atdzisušu masu izspiež. Aptuvenās proporcijas 1:10.

Raksts tapis sadarbībā ar www.laanme.no.

Ēdiens miskastē – necieņa pret māti dabu un lieki izmesta nauda: kā no tā izvairīties?

Katru gadu, cilvēki visā pasaulē, izmet un iznieko teju 40% no iegādātā ēdiena. Fakts, ka teju 1/3 daļa no cilvēkiem uz planētas Zeme mirst no bada, nemaz nav jāpiemin. Un stāsts nebūt nav par paēdušajiem un ne-paēdušajiem. Padomājiet – 40% no pārtikas, ko iegādājaties, tajā pat laikā tiek izmests mēslainē un aizlaists nebūtībā. Padomājiet pikavippi heti, kādu iespaidu un efektu tas atstāj uz jūsu maciņa saturu.

Ja jums jau sen kārojas doties pelnītā ceļojumā, bet ar finansēm ir tā švakāk, tad šis raksts ir domāts tieši jums. Šajā rakstā iekļausim padomus, kā veiksmīgāk un sekmīgāk doties iepirkties, lai teju puse no iegādātās produkcijas nebūtu jāizmet miskastē. Un tas viss, lai sargātu mūsu planētu Zemi, lai nav nepieciešams ražot ģenētiski modificētu pāritku, kā arī, lai palīdzētu zelt jūsu maciņa saturam un doties jau pieminētajā atvaļinājumā. Tad nu, pildspalva rokā, lapiņa uz galda. Sāksim!

Cilvēki mūsdienās iznieko teju par 50% vairāk pārtikas, nekā to darīja pirms divdesmit, trīsdesmit gadiem. Kāpēc tā?

Porciju izmēri un iepakojumi ir palielinājušies neiedomājami. Piedevām, mūsdienās tā ir ierasta lieta, ka kafejnīcas un bufetes ēdienu sagatavo jau laikus. Un kā jums šķiet, kas notiek dienas beigās, ja ceptos kartupeļus vai gardo zupu neviens dienas laikā nav iegādājies? Protams – miskastē!

Mēs sagaidām lielas porcijas un kvantumus ar ēdieniem.

Jā. Dažādi pētījumi vēsta, ka cilvēkiem mūsdienās jau ir iestrādājies, ka, kaut arī vēders vairs neprasa ēst, kā uz šķīvja tā arī ledusskapī, rodas neapmierinātības sajūta, tāpēc arī rodas vēlme bezjēdzīgi iztērēt vēl papildus papīriņus, lai iegādātos produktus, kuri visticamāk tiks lietoti tikai nākamajā nedēļā. Bet redziet – tukšums nu ir aizpildīts!

Kas vēl sekmē ēdiena izniekošanu?

Kad pieprasījums aug, arī ražošanas apjomi līdz ar to. Ļoti daudz saražotā produkcija nemaz nenonāk veikalu plauktos, jo pie ātrā ražošanas apjoma rodas ļoti daudz brāķu produktu. Kas tad notiek ar šādiem produktiem? Protams – miskaste!

Kādu iespaidu šāda ēdiena izniekošana atstāj uz mūsu planētu Zemi?
Aptuveni 70% no mūsu ūdens un 50% no mūsu zemes tiek izmantots lauksaimniecības nolūkiem. Tad arī skan loģiski, ka ēdiens kuru mēs neēdam, bet izmetam, ir liela resursu izniekošana. Piesārņojums, ko rada aptuveni 33 miljoni automašīnu ir vienāds ar piesārņojumu, kas tiek radīts, lai saražotu un izaudzētu ēdienu, kuru beigu beigās mēs nemaz neēdam un neizmantojam.

Kāda veida pārtiku mēs visbiežāk izmetam un neizmantojam?

Topa augšgalā ir augļi un dārzeņi. Otrajā vietā ierindojas piena produkti un maize. Gaļa, par parsteigumu, ierindojas topa trešajā vietā, taču gaļas izniekošana atstāj vislielāko un smagāko piesārņojumu. Piemēram, ja jūs izlemjat, ka trešais burgers jums nebūs vajadzīgs un to izmetiet, tas ir pielīdzināms 90 minūšu ilgam dušas apmeklējumam. Precīzāk – izlietotais ūdens pikavippi ilman luottotietoja, lai saražotu jūsu burgeru ir vienāds ar 90 minūšu ilgu dušas apmeklējumu. Šokējoši? Jā, taču tā ir skarbā realitāte.

Visticamāk, teju katrs šī raksta lasītājs ir bijis situācijā, kad nedēļas nogalē jūs dodaties uz vietēji veikalu un aizrautīgi piepildiet savus iepirkuma ratus. Jūs esat iedvesmoti un redzot lielo piedāvājumu, savā galvā jau uzburiet dažādas ainas, kā tiks pagatavots tas, šis un vēl kas cits. Taču kā notiek realitātē? Pienākot trešdienai, jūs dodaties vakariņās ārpus mājas vai pasūtiet gardu picu. Brīvdienās iegādātie brokoļi jau ir sabojājušies un piens ledusskapī saskābis.

Visreālākais un vieglākais variants – iepērcieties biežāk un ar mazākiem kvantumiem. Protams, tas nozīmē, ka ceļs uz veikalu būs divreiz biežāks, taču tādā veidā ietaupīsies jūsu maciņš un sirdsapziņa būs tīra apzinoties, ka arī jūs atstājat iespaidu un saudzējat mūsu mājas, ko saucam par planētu Zemi.

Svaigās pirmdienas – salāti, lai uzņemtu enerģiju visai nedēļai!

Dažiem indivīdiem, izdzirdot vai izlasot vārdus “bez gaļas”, šausmās izplešās acis, vēders izbijies sāk kurkstēt un rokas – trīcēt. Bet tas ir tikai nepareizi radies stereotips, ka gaļa ir tieši tā, kas rada sāta sajūtu un vēderu rada paēdušu. Bez-gaļas maltīte pirmdienā nebūt neprasa glaunu recepti, ar dārgām sastāvdaļām un stundām pavadītām virtuvē, vārot un cepot. Dažkārt mēs raizējamies par to, ko likt galdā, ka pavisam aizrmistam, ka viss skaistais slēpjas vienkāršajā. Un ir taču patīkami, dažkārt likt galdā pavisam vienkāršu, taču atsvaidzinošu un veselīgu maltīti. Maltīti, pēc kuras neprasas attaisīt pēdējo bikšu boku un iemalkot Mezym, lai vēders to smaguma sajūtu nezina.

Dažiem lasītājiem varbūt škiet, ka šis raksts būs kārtējais recepšu palags, kurā sīki un smalki jums stāstīšu kā pareizi sagriezt tomātu, kā apgrauzdēt maizi vai sazin ko vēl. He, nebūt ne! Šis raksts jeb īsā un vienkāršā recepte būs paredzēta tiem, kam daba un zaļā domāšana, veslīgs dzīvesveids ir tuvs un svarīgs. Tiesa, šai receptei un maltītei jums vajadzēs visasāko nazi un vislielāko salātu bļodu, kādu vien spējat atrast savos apartamentos. Tad nu, aiziet!

Diemžēl, man nu jūs nāksies apbēdināt. Un apbēdināt tādā ziņā, ka šī recepte nebūt nav recepte. Visupirms, dodieties taisnā ceļā uz savu ledusskapi un saldētavu. Ar vērīgu aci, izskrieniet cauri visiem produktiem un , ja atrodiet kādus no zemāk minētajiem produktiem, droši velciet ārā:

  • cepta sarkanā paprika
  • svaiga paprika
  • burkāni
  • āboli
  • gurķi
  • tomāti
  • avokado
  • dārzeņu pārpalikumi
  • olīves
  • zemesrieksti
  • mandeles
  • cieti vārtītas olas
  • siers
  • saulē kaltēti tomāti
  • pupiņas
  • saulespuķu sēklas

Lai padarītu šo recepti vienkāršāku un visiem saprotamāku, augstāk minētās sastāvdaļas sagrieziet un sasmalciniet pēc savas patikas. Trīstūrīšos, kvadrātiņos vai aplīšos – varat izpausties kā jums tīk. Pēc tam, kad viss sagriezts un sasmalcināts, rūpīgi saberiet un samiksējiet visu milzīgajā salātu bļodā, kuru tik ilgi medijāt savos apartamentos.

Lai salāti smeķētu un garšotu vēl debešķīgāk, šeit būs ieteikums – papildiniet salātus ar dabīgu olīveļļu, nedaudz vinegāra un šķipsniņu jūras sāli. Tiem, kuru vēderiem tīk nedaudz bagātinātāki ēdieni, ieteicams vēl pievienot piparus un oregāno. Un ticiet vai nē – maltīte ir gatava.

Un nē, šī nebūt nebūs tā reize, kad vēl stundām ilgi negribēsiet redzēt ne kripatiņu ēdiena. Dažkārt, šādas vienkāršas un “all in” maltītes ir vislabākais variants, kā atsvaidzināt jūsu garšu kārpiņas un attīrīt organismu. Protams, šādi ēdot katru reizi (kas nebūt nav nepareizi), cipars uz savariem sāks lenām samazināties, taču iekļaujot šādu vienkāršu maltīti divas, trīs reizes nedēļā, uzlabosies ne tikai jūsu gremošanas sistēma, bet arī āda un labsajūta.

Vampīru enerģija: kas tas tāds ir un ko viņš ziemā ēd?

Ziņu portāls “GOOD” pirms kāda laika publicēja video, kurā stāstīja par Vampīra enerģiju jeb gaidstāves enerģiju, ja vēlamies būt specifiski. Šai enerģijai iedots nosaukums Vampīra enerģija, jo tā ir visa enerģija, ko izmanto elektroierīces mūsu mājās, kamēr mēs nemaz tās neizmantojam un tās atrodas gaidīšanas režīmā vai vienkārši – ieslēgtas.

Nav svarīgi vai jūs atrodaties mājās vai darbā, pilsētā vai ārpus tās, šis vampīrs iekožas jūsu makā un nozog ne tikai jūsu naudu, bet arī dara pāri mūsu dabai un planētai Zeme. Un nevajag arī pārprast un ieslīgt galējībās – nav nepieciešams katru reizi izejot no mājas, izraut visus korķus, atslēgt saldētavas un ledusskapjus. Ir vieglāks risinājums un tas ir pāris slēdžu attālumā…

Vairums no ierīcēm, kas atrodas jūsu miteklī, kaut arī netiek izmantotas , ir izslēgtas un ir pieslēgtas pie strāvas avota, tomēr patērē daļiņu no elektrības. Ja skatamies vienas dienas nogrieznī vai mēnesī – zaudējumi ir pavisam sīki. Taču, ja skatamies lielākā laika nogrieznī – sākot taupīt un darīt attiecīgās darbības, lai nebūtu šie elektrības tēriņi, gadā un desmit gados jūs ietaupīsiet naudu, par kuru aizbraukt sen gaidītā ceļojumā ar savu ģimeni vai draugiem.

Jautājums – kā jums šķiet, ko jūsu telefona lādētājs dara, atrodoties visu dienu iesprausts elektrības rozetē? Un šis arī ir numur 1 akmens – daudziem cilvēkiem liekas, ka, ja lādētājs atrodas iesprausts rozetē, taču netiek lādēts telefons, nekādiem elektrības zudumiem un tēriņiem nevajadzētu rasties. Taču tā nebūt nav! Visvieglākais veids kā to pārbaudīt un uzzināt, ir paraugot lādētāja vadu. Ja tas ir silts vai jau karsts, tad ziniet, ka vampīrs ir padarījis savu darbu un elektrība ir aizgājusi nekurienē.

It kā vienkārša lieta, jūs teiksiet. Protams, taču padomājiet, ja ik katrs no mums ievērotu šadu vienkāršu principu – ja miljoniem cilvēku sāktu pievērst uzmanību šādiem sīkumiem, padomājiet, kādus lielus un ievērojamus darbus mēs varētu darīt, lai padarītu pasauli zaļāku un novērstu globālo sasilšanu, par ko tik daudzi apkārt klaigā un ziņo medijos.

Piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs vien, pērn šis vampīrs ir zadzis elektroenerģiju $3 miljardu apmērā. Sākot no atstātiem telefonu lādētājiem un mikroviļņu krāsnīm, līdz televizoriem un gaisa pūtējiem. Sulīgi un produktīvi, veroties on vampīra puses, vai ne?

Secinājumi

Nav nepieciešams skatīties un vainot citus. Viss sākas no mums pašiem. Vai tiešam ir tik grūti, pirms izejot no mājas, paskatīties, vai telefonu lādētājs nav palidzis pieslēgts rozetei, vai dators ir izslēgts un vai televizors viesistabā neturpina rādīt meksikāņu seriālu? Pārbaudīsim arī, kas notiek mūsu bērnu istabās, jo, kā zinām, bērni mēdz būt aizmāršīgi. Izglītosim viņus un pastāstīsim, cik lielu efektu mēs varam atstāt uz mūsu mājām – planētu Zeme. Varbūt jūsu bērns par to pastāstīs saviem draugiem, un tad jau tālāk tas viss aizies vienā ķēdītē, līdz katrā mājā būs pa ģimenei, kas piedomā un rūpējas par mūsu plānētu. Un tad? Tad globālā sasilšana un pārējas likstas, kas ar to saistitas, jau sen būs aizmirstas.

Rijīgā vampīra ēdienkarte:

pasted-image-1

Bērni un dārzeņi – kā panākt, lai mūsu atvases sāktu tos cienīt?

Jums nav jābūt veģetārietim vai vegānam, lai cienītu dārzeņus un citus augu valsts izcelsmes produktus. Arī tie, kuri sirdī un dvēselē no A līdz Z ir gaļēdāji un to mīļi, jebkurš vecāks saprot, cik svarīgi un veselīgi ir savā uzturā iekļaut augļus un dārzeņus. Sākot ar nebeidzamajiem vitamīniem līdz škiedrvielām ko tie mums dod, tie palīdz mūsu ādai izskatīties daudz jaunākai, koptākai un veselīgākai. Bet ne par to būs šis raksts…

Ikviens vecāks ir saskāries ar problēmu, ka viņa atvase ne par ko nevēlas ēst un aiztikt dārzeņus vai augļus. Tā vietā šokolādes, gāzētie sodas dzērieni un citi draņķi tiek laisti lejā pa barības vadu. Taču ticiet vai nē – no tā visa ir viens vienīgs risinājums! Šis risinājums vislabāk strādās uz jaunāko paaudzi. Lai panāktu, ka ziķeris notiesā ne tikai šokolādes, bet arī ko veselīgāku, tam visam ir jāpieiet mūsdienīgi un ar izdomu. Jā, tas var aizņemt nedaudz laika un var būt “ķēpīgi”, taču, ja patiešām vēlaties, lai jūsu atvase sāktu iemīlēt dārzeņus un augļus, tad šis ir vieglākais un reālākais risinājums.

Pavisam nesen, kāda kompānija sadarbojoties ar Itāļu dizaineri, klajā laida interesantus un inovatīvus virtuves piederumus, ar kuriem var nomizot un izgreznot ikdienā lietotos dārzeņus un augļus. Šis interesantais virtuves piederums ir radīts pateicoties kādam Itāļu dizainerim. Un kā jau tas vibiežāk notiek, arī šim vīram bija problēmas ar saviem bērniem un panākšanu, lai tie savā ikdienas uzturā iekļautu arī dārzeņus. Tā kā dizainera dēlam patikusi vecā labā spēle Super Mario, ilgi nebija jāgaida, līdz viņš saskatīja līdzības spēles tēlos ar augļiem un dārzeņiem to virtuvē.

Aptuveni nedēļa bija nepieciešama, lai izstrādātu un izveidotu pirmo prototipu. Vēljovairāk, par laimi izgudrotājam, viņa bērniem patika šāda pieeja un tie paši naski ik dienu sāka tīrit augļus un dārzeņus, un lietot tos savā uzturā. Bet nu, laiks pāriet no vārdiem pie darbiem. Tad nu aplūkosim, kā strādā un izskatās šī vienkāršā, bet noderīgā lieta.

1. Sākumā, nogriežam rēdisa “neēdamo” daļu, tad piespiežam to pie rīka un sākam griest redīsu pulksteņa rādītāja virzienā

Screen Shot 2017-01-12 at 15.08.46

2. Izvelkam redīsu no šī inovatīva rīka un izmantojot speciāli izveidoto aso galu, sākam veidot iedoboumus

Screen Shot 2017-01-12 at 15.13.32

3. Un mazās redīsu sēnes ir gatavas!

Screen Shot 2017-01-12 at 15.15.33

Un šis ir tikai viens no veidiem, kā ar kreatīvu pieeju un izdomu, var darīt brīnumus virtuvē. Ir jābūt viltīgiem, lai iemācītu savas atvases ēst veselīgi un zaļi, taču ne neiespējami. Šo interesanto un brīnumaino virtvues p’ederumu iespējams iegā’āties par nieka 10.Euro. Taču uzreiz jāpiemin, ka pieprasījums pēc šī rīka ir bijis tik liels, ka interentā to vairs nav iespējams iegādāties. Bet labā ziņa ir tā, ka sākot jau no Februāra, pre’e būs atkal pieejama un ikkatrs to varēs iegādāties savā īpašumā.