Kā cīnīties pret pārtikas izniekošanu?

Vairumam cilvēku šķiet pilnīgi normāli tas, ka ik palaikam tiek izmesti laukā pārtikas produkti, kuriem ir beidzies realizācijas termiņš un kurus vairs nevar lietot uzturā, taču, saprotot, cik daudz pārtika šādā veidā mēs izniekojam, skaidri parādās, cik šī problēma ir nopietna. Pasaulē ik gadu laukā tiek izmesti vairāk kā 20 miljardi kilogramu pārtikas un vidēji katra mājsaimniecība 10% no iegādātās vai iegūtās pārtika izmet laukā. Šie milzīgie skaitļi patiešām liek aizdomāties.

Pirmkārt, ir jāsaprot, ka pārtika tiek izniekot pārsvarā attīstītajās valstīs, savukārt, attīstības valstīs cilvēkiem pietrūkst pārtikas un viņiem nākas iztikt ar sauju rīsu dienā. Ja mēs beigtu izniekot pārtiku, pietiktu resursu, lai kaut nedaudz mazinātu šo izteikto nevienlīdzību. Otrkārt, laukā izmestā pārtika pēc savas būtības ir atkritumi, kas piesārņo apkārtējo vidi. Kaut arī daudzi uzskata, ka pārtikas izmešana laukā nekādu kaitējumu videi nenodara, jo tā ir organiska un ātri vien sadalās, tā gluži nav. Sadalīšanās procesā tiek radīts oglekļa dioksīds un snabblån, kas ir viena no galvenajām gāzēm, kas izraisa siltumnīcas efektu un globālo sasilšanu. Kopumā pārtikas izniekošana nodara ļoti lielu, neatgriezenisku kaitējumu. Protams, vienā dienā šī problēma netiks atrisināta un paies ilgs laiks, līdz cilvēki sapratīs kādu postu nodara, izmatot lakā pārtiku, taču katrs, kas vēlas dot savu ieguldījumu pārtikas izniekošanas mazināšanā, var sākt to darīt jau ar šo bīdi. Šeit būs daži noderīgi padomi, kā cīnīties ar pārtikas izniekošanu savā mājsaimniecībā.

1. Plānojiet savus pirkumus

Dodoties uz veikalu pēc pārtikas produktiem, vienmēr ņemiet līdzi iepirkumu sarakstu. Tā jūs nopirksiet tikai tos pārtikas produktus, kas jums patiešām ir nepieciešami un samazināsiet iespēju veikt spontānus, nevajadzīgus pirkumus. Tieši spontānie pirkumi bieži vien ir galvenais iemesls tam, ka mājās ir pārāk daudz pārtikas, kuru nav iespējams patērēt. Nepērciet neko lieku un pieturieties pie saraksta. Pat tad, ja kādai precei ir ļoti liela atlaide, to nevajadzētu pirkt, ja jums tā nav vajadzīga, jo beigās jūs, visticamāk, to tāpat nepatērēsiet un izmetīsiet laukā.

2. Ejiet uz veikalu pēc iespējas biežāk

Vēl viens iemesls, kāpēc pārtika bieži vien paliek veca un tiek izmesta laukā ir nespēja racionāli saplānot nepieciešamo ēdiena apjomu, jo uz veikalu tiek iets pārāk reti. Lai tā nenotiktu, ejiet uz pārtikas veikaliem vismaz reizi divās dienās un pērciet produktus tikai vienai vai divām dienām uz priekšu. Nepērciet pārtiku visai nedēļai, jo tā jūs nevarēsiet saprast, ko un cik daudz vajadzētu iegādāties.

3. Gatavojiet no tiem produktiem, kas jums jau ir

Ļoti bieži cilvēki dodas uz veikalu iepirkt pārtikas produktus pat tad, ja ledusskapis un pārtikas plaukti ir pilni. Tā nevajadzētu darīt, jo pat no pārpalikumiem vai šķietami neizmantojamām izejvielām ir iespējams pagatavot izcilas maltītes. Piemēram, gatavojiet zupas vai sacepumus, jo tajos viegli var pārstrādāt visus mājās esošos dārzeņus. Ja jums tomēr šķiet, ka no mājās esošajiem produktiem neko prātīgu pagatavot neizdosies, izmatojiet internetā pieejamos maltīšu plānošanas rīkus. Ir pieejami vairāki interneta portāli, kuros, ievadot pārtikas produktu nosaukumus, jums tiks parādīts, ko no tā varat pagatavot. Bieži vien pietiek vien ar pāris produktiem, lai pagatavotu patiešām vienreizēji gardu maltīti.

4. Pasūtiet katru ēdienu atsevišķi, ja ēdat ārpus mājas

Vislielākie ēdiena izniekotāji ir tieši ēdināšanas iestādes, jo klienti nereti klienti atstāj savas porcijas neapēstas. Galvenais iemesls tam ir tas, ka cilvēki dodas uz restorāniem izsalkuši, tāpēc, uzreiz pasūta visu, ko kārojas. Kad ēdiens tiek atnests, klients saprot, ka to visu apēst nespēs, jo tikko kā izsalkums ir mazliet remdēts, ēdiens vairs nešķiet tik vilinošs. Lai no tā izvairītos, pasūtiet katru ēdienu atsevišķi. Piemēram, pasūtiet tikai salātus, un kad esat tos apēdis, padomājiet, vai vēl esat izsalcis un vai vispār gribēsiet arī otro ēdienu un desertu. Tā jūs ne vien mazināsiet pārtiks izniekošanu, bet arī ietaupīsiet savu naudu.

5. Neticiet realizācijas termiņiem

Nemetiet laukā visu, kam ir beidzies realizācijas termiņš. Tas, ka pārtikas produktam termiņš beidzās vakar vai aizvakar uzreiz nenozīmē, ka pārtikas produkts ir vecs vai sabojājies. Realizācijas termiņus uzliek pārtikas produktu ražotāji, ar to nosakot, līdz kādam laikam viņi uzņemas atbildību par pārtikas produkta kvalitāti (blancolån). Jāsaprot, ka šie termiņi tiek noteikti ar rezervi un ja vien pārtikas produkti ir tikuši pareizi uzglabāti, tiem vajadzētu būt svaigiem arī pāris dienas pēc realizācijas termiņa beigām. Pirms metiet ārā šādus produktus, pārliecinieties, ka tos patiešām never lietot uzturā.